El Modernismo

El modernismo y el 98 (1898)

El modernismo es un movimiento artistico y literario que tubo lugar a finales del siglo XIX y principios del XX. Se trata e una corriente estética que rechaza el realismo de la etapa procedente. De España , 1898 fue el año de la perdida de las ultimas colonias de Ultramar-Cuba, Puerto Rico y Filipinas-, tras la derrota ante Estados Unidos en lo que se conoció como desastre del 98. El pensamiento de la época, refleja estas tensiones. Los autores modernistas prefirieron...

See it on Xuletas »

El realismo 2

El realismo en Europa: vivió un gran auge durante el siglo XIX en toda Europa principalmente en Francia y Rúsia. En Francia destacan autores como: Gustave Flauert: Madame Bovary. Y en Rúsia: Fiodor Dostoievski: Crimen y castigo.

El Realismo en España

Comenzó en 1849 con la publicacion de LA GAVIOTA del autor Fernán caballero con el pseudonimo de Cecilia Böhl. Tres etapas dividen el territorio español: prerrealismo, realismo, naturalismo.

El principal representante del prerrealismo fue Pedro...

See it on Wikiteka »

Tecnología hidráulica

Actuadors pneumatics: es classifiquen segons la forma en que realitzen en treball, en cilindres, actuadors de gir, motors rotatius.

Cilindres de simple efecte: Nomes te una entrada de pressió i desemvolupa l'esforç en un únic sentit, el desplaçament de l'èmbol a causa de la presio de l'aire comprimit te lloc en un sentit unic.

Cilindres de doble efecte: Permeten realitzar el treball ambdós sentits, no es perd força perquè no s'ha de comprimir cap molla i s'aprofita tota la longitud del cos

...

See it on Wikiteka »

22.1 guerra mundial

ELS CONFLICTES DE LA GUERRA FREDA

(1945-1991, desarmament de l’URSS)

Enfrontament entre EUA i URSS amb els seus aliats després de la segona Guerra Mundial.  Va començar a causa del deteriorament de les relacions entre els dos blocs perquè tots dos volien expandir la seva àrea d’influència.

Bloqueig de Berlín – divisió definitiva d’Alemanya en la:

RDA: república democràtica d’Alemanya (comunista)

RFA: república federal d’Alemanya (capitalisme)

Guerra del Vietnam: conflicte...

See it on Wikiteka »

2 guerra mundial

ELS FELIÇOS ANYS 20

-EUA és la primera potència econòmica mundial perquè rep els préstecs de guerra en forma d'interessos molt elevats.

-L'estil de vida americà basat en el consum de masses

-S'estableix el FORDISME.

-Es produeix una bombolla especulativa ( els productes es venen per sobre del seu nivell real)

Europa es comença a recuperar i disminueix les expectacions americanes cap a Europa, i això comporta a una crisi de sobreproducció.

CRACK 1929 (CRISI DE SOBREPRODUCCIÓ)

Les empreses...

See it on Wikiteka »

2 guerra mundial

Revolució d'Octubre de 1917

Els bolxevics no estan d'acord amb el programa de reformes dels menxevics, ja que liberats per Lenin, volen establir una dictadura del proletariat.

Obliguen al príncep Kerenskÿ a abdicar i Lenin es converteix en el soviet suprem (cap d'Estat) de Sant Petersburg (Leningrad)

Programa de reformes dels bolxevics - Leninisme

1- Expropiació de les terres dels terratiments per repartir-los entre els camperols.

2- Les indústries passen a ser controlades per soviets obrers...

See it on Wikiteka »

2 guerra mundial

La Rússia Tsarista

Hi governava el Tsar Nicolau II. En la política hi havia l'autocràcia. El Tsar tenia el poder absolut. No està subjecte a cap constitució i els instruments principals de control són l'esglèsia i l'exèrcit. En l'economia hi havia l'autarquia. L'agricultura era l'actuvitat econòmica més important. La majoria d'aquesta població eren pagesos sotmesos a un règim quasi feudal. En algunes zones s'habia iniciat un procés industrial.

Causes que van fer que esclatés la revolució...

See it on Wikiteka »

2 guerra mundial

Autarquia: És un sistema econòmic que tanca les fronteres d'un país davant de qualsevol influència externa. Aquest país autàrquic no importa ni exporta productes de l'exterior

Autocràcia: És un règim polític on el Tsar (rei) governa amb e poder absolut ajudat per dos instruments: l'Esglèsia i l'Exèrcit.

Soviet: Aquesta paraula fa referència a les reunions clandestines d'obrers i camperols. Després es converirà en el parlament de la URSS.

Bolxevic: Personatges radicals i violents que...

See it on Wikiteka »

Clementina Arderiu

Clementina arderiu, Barcelona (1889-1976), esposa de Carles de la Riva, va escriure una poesia íntima, que recull l'apariència marcada pel dolor i la penúria. El 1916 va publicar el seu primer llibre, cançons i elegies, en la línia del neopopulisme elegant i culte que deriva de Carner. En la postguerra va escriure Sempre i ara (1946). Els temes que dominen en la poesia de Clementina Arderiu són l'amor, la fe, l'alegria, el cant, la condició femenina, el dolor, l'angoixa, la por, la mort...

See it on Wikiteka »